Musicalgroep Hoevelaken

Bijbelse musicals van Gerard van Midden en Gerard van Amstel

Gerard van Midden (tekstschrijver) en Gerard van Amstel (componist/arrangeur) kennen elkaar al zo’n 29 jaar. Beiden waren jarenlang werkzaam in het basisonderwijs, de een als directeur en de ander als muziekleerkracht. De een heeft alles met tekst en de ander heeft alles met muziek en samen hebben ze heel veel met musicals.

In 1990 werd in Amersfoort Noord een nieuwe kerkelijke gemeente opgericht. Men zocht naar een manier om nieuwe gemeenteleden met elkaar in contact te brengen. Het idee werd geboren om met elkaar een musical in te studeren en op te voeren. Gerard en Gerard kwamen samen rondom dit idee en brachten hun eerste musical uit ‘Tot ziens op Patmos’

Gerard van Midden is zich gaan verdiepen in de theologische achtergronden en werd gegrepen door de prachtige verhalen uit de Bijbel en ontdekte dat er zo veel meer in de verhalen schuilt en dat de boodschap die erin zit altijd actueel zal blijven. De uitdaging zit ook in het ‘vertalen’ van die boodschap naar de actualiteit, zonder de theologische achtergronden uit het oog te verliezen. Die moeten overeind blijven, ook in het musicalverhaal.

Ook voor Gerard van Amstel als musicus was het een nieuwe manier van met muziek omgaan. Hij componeert veel muziek voor kinderen, en om nu de muziek te componeren voor een musical voor volwassenen was een grote uitdaging. Voor volwassenen kun je zo veel meer op muziekgebied. Je kunt je meer uitleven in de arrangementen. ‘Beperking’ bij de musicalmuziek blijft wel dat het ‘goed te doen’ moet zijn voor een groep mensen met weinig zangervaring.

Inmiddels hebben Gerard en Gerard zo’n 8 grote musicals geschreven en de 9e is in de maak. De musicals zijn geschikt om in plaatselijke kerken/gemeenten te worden opgevoerd. Op heel veel plaatsen in Nederland wordt gebruik gemaakt van deze musicals, zo ook in Hoevelaken. In Amersfoort Noord waar het ooit begon hebben ze inmiddels een bloeiende musical traditie. Elke twee jaar wordt daar door een grote groep mensen weer enthousiast een seizoenlang geoefend.
Dit is wat Gerard en Gerard het belangrijkste vinden: Het groepsproces, met de uitvoering als toetje.

 

 

Ruth, uitgevoerd in 2014

Maria, uitgevoerd in 2011

Ester, uitgevoerd in 2009