Musicalgroep Hoevelaken

Ester 2008/2009

HOEVELAKEN, Zaterdag 30 en zondag 31 mei was het een drukte van belang in de Eshof. In totaal 800 bezoekers genoten daar met volle teugen van de drie voorstellingen van de musical Ester. Zaterdag 30 mei waren er twee voorstellingen; om half 3 en ’s avonds om 20.00 uur. Zondagmiddag was de laatste voorstelling.

Musicalgroep Hoevelaken kan trots terugkijken op drie fantastische uitvoeringen die in het Pinksterweekend werden gegeven in De Eshof. De achteloze bezoeker viel van de ene verbazing in de andere. Bij binnenkomst lagen de rode lopers al klaar en de oosterse paleissfeer in de hal, bracht eenieder in de juiste verwachtingsvolle sfeer. De hele kerkzaal was grondig verbouwd en menig hand werd verbaasd voor de mond gebracht, bij het zien van deze grootsheid. Waar normaal de grote tafel en de preekstoel staan was nu een podium gebouwd van maar liefst 12 meter breed; bijna 6 meter diep en 5 meter hoog. Dankzij Kees Buitenhuis van hoofdsponsor “Dejo Steigers” uit Hoevelaken werden de dromen van het productieteam verwezenlijkt. Het zag er werkelijk geweldig uit.

Bij aanvang van de voorstelling werd de zaal gevuld met de prachtige klanken van de ouverture, die door muzikaal leider Sipko van Gent was bewerkt en door zijn combo life werd gespeeld. De opkomst van de bannelingen, (die uit hun eigen land waren verdreven) was door de dramatiek van muziek, uitstraling van spelers en zangers en de begeleidende videobeelden, indrukwekkend te noemen. De sfeer was gezet. In een vlot tempo, met goed doordachte scènewisselingen en een goed uitgewerkt lichtplan werd een verhaal verteld van lijden, hoop en de omzetting naar een vreugdevolle toekomst. Regisseur Brigitte Lammers, niet bekend met de traditionele opvoeringtradities van de zg Bijbelse musical, riep al heel snel: “Dit wordt een staaltje totaaltheater!”. In alle facetten werden deze profetische woorden in werkelijkheid omgezet en brachten het publiek tot op het puntje van de stoel en bij velen bleven de emoties niet verborgen achter het masker van onverschilligheid. Daar was ook alle reden voor. Hoewel het verhaal “Ester” eeuwenoud is, hebben tekstschrijver Gerard van Midden en componist Gerard van Amstel met hun versie aangetoond dat de behandelde thema’s helaas nog steeds actueel zijn. Het gaat over onderdrukking, uitbuiting, het wegstoppen van al datgene waarmee je liever niet wordt geconfronteerd, fascisme en vreemdelingenhaat.

De cast werd na afloop overladen met bloemen en complimenten. En terecht. Als een monsterproductie met maar liefst 80 deelnemers, zo goed uitpakt en zovelen aanspreekt en beroert, mag je oprecht trots zijn. Direct na afloop werd heftig gespeculeerd over een mogelijk vervolg. Er liggen nog mooie musicals op de plank die als uitdaging kunnen gelden voor deze geweldige club mensen, in de leeftijd van 10-80 jaar. De vraag is wanneer Nel Stoffelsen (van Nel Stoffelsen Producties) haar Dreamteam weer bij elkaar roept om nogmaals te bewijzen dat Hoevelaken en omgeving op muzikaal gebied heel veel kan…….

Poster Musical EsterFoto reportage